ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ 7 ΗΜΕΡΩΝ
Εκτός από απώλεια βάρους, το 86,5% των ασθενών που λάμβανε φάρμακα για την πίεση, είτε μ ε ί ω σ ε την δοσολογία είτε τα δ ι έ κ ο ψ ε πλήρως
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ (χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά)
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 2. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ 3. ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ 7 ΗΜΕΡΩΝ Παραπομπές (6) => Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των άρθρων, χρησιμοποιώ μόνο αξιόπιστες πηγές, όπως δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ιδρύματα (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.), αναρτήσεις/βιβλία από επαγγελματίες υγείας κ.ο.κ. |
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, "το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζονται ως η μη-φυσιολογική ή η υπερβολική συσσώρευση λίπους που παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία" (1).
Το "υπερβολικό βάρος" ορίζεται όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι άνω του 25 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ η "παχυσαρκία" ορίζεται όταν ο ΔΜΣ είναι άνω του 30.
Το ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις διότι - κάθε χρόνο - οι άνθρωποι που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας ξεπερνούν τα 4,7 εκατομμύρια (2). Τα ποσοστά συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά. Στην Ευρώπη, 1 στους 2 ανθρώπους (53%) είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος (3).
Το υπερβολικό βάρος, εκτός από αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, οδηγεί σε σοβαρές απειλές για την υγεία.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολόγων "Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση" (4). Επίσης, ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαβητολόγων τονίζει "Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2" (5).
Περισσότερες πληροφορίες για τον αντίκτυπο που έχει στην Υγεία, θα δείτε στο γενικό ευρετήριο για την απώλεια βάρους.
2. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να προσφέρει σημαντικότατα οφέλη στην απώλεια βάρους. Μέχρι σήμερα, έχω κάνει 3 σχετικές αναρτήσεις:
- η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του 2023, η οποία αφορούσε μία ανθρώπινη μελέτη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι με την βίγκαν [vegan] διατροφή η διάμεση απώλεια βάρους ήταν 12,1 κιλά χ ω ρ ί ς να περιοριστεί η ποσότητα των γευμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απώλεια βάρους έφτασε ακόμα και τα 27 κιλά. Περισσότερες λεπτομέρειες φαίνονται στην ανάρτηση με τίτλο "Vegan Διατροφή για απώλεια βάρους".
- η δεύτερη ήταν τον Νοέμβριο του 2023 και αφορούσε μία μελέτη, η οποία αξιολόγησε τα οφέλη από μία δίαιτα χωρίς κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Τα ευρήματα έδειξαν απώλεια βάρους 7,8 κιλών. Περισσότερες λεπτομέρειες φαίνονται στην ανάρτηση με τίτλο "Δίαιτα χωρίς κρέας".
- η τρίτη ήταν αρχές του 2024, η οποία έδειξε απώλεια βάρους 9,8 και 18,2 κιλά, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, αντίστοιχα. Περισσότερες λεπτομέρειες φαίνονται στην ανάρτηση με τίτλο "Μακροπρόθεσμη Διατήρηση Απώλειας Βάρους από μία Φυτική Διατροφή Πλούσια σε Θρεπτικά Συστατικά : Έρευνα".
Σήμερα, θα δούμε μία ακόμα μελέτη, η οποία αξιολόγησε τα οφέλη από μία χορτοφαγική δίαιτα 7 ημερών.
3. ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ 7 ΗΜΕΡΩΝ (VEGAN)
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, "το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζονται ως η μη-φυσιολογική ή η υπερβολική συσσώρευση λίπους που παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία" (1).
Το "υπερβολικό βάρος" ορίζεται όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι άνω του 25 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ η "παχυσαρκία" ορίζεται όταν ο ΔΜΣ είναι άνω του 30.
Το ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις διότι - κάθε χρόνο - οι άνθρωποι που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας ξεπερνούν τα 4,7 εκατομμύρια (2). Τα ποσοστά συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά. Στην Ευρώπη, 1 στους 2 ανθρώπους (53%) είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος (3).
Το υπερβολικό βάρος, εκτός από αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, οδηγεί σε σοβαρές απειλές για την υγεία.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολόγων "Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση" (4). Επίσης, ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαβητολόγων τονίζει "Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2" (5).
Περισσότερες πληροφορίες για τον αντίκτυπο που έχει στην Υγεία, θα δείτε στο γενικό ευρετήριο για την απώλεια βάρους.
2. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να προσφέρει σημαντικότατα οφέλη στην απώλεια βάρους. Μέχρι σήμερα, έχω κάνει 3 σχετικές αναρτήσεις:
- η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του 2023, η οποία αφορούσε μία ανθρώπινη μελέτη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι με την βίγκαν [vegan] διατροφή η διάμεση απώλεια βάρους ήταν 12,1 κιλά χ ω ρ ί ς να περιοριστεί η ποσότητα των γευμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απώλεια βάρους έφτασε ακόμα και τα 27 κιλά. Περισσότερες λεπτομέρειες φαίνονται στην ανάρτηση με τίτλο "Vegan Διατροφή για απώλεια βάρους".
- η δεύτερη ήταν τον Νοέμβριο του 2023 και αφορούσε μία μελέτη, η οποία αξιολόγησε τα οφέλη από μία δίαιτα χωρίς κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Τα ευρήματα έδειξαν απώλεια βάρους 7,8 κιλών. Περισσότερες λεπτομέρειες φαίνονται στην ανάρτηση με τίτλο "Δίαιτα χωρίς κρέας".
- η τρίτη ήταν αρχές του 2024, η οποία έδειξε απώλεια βάρους 9,8 και 18,2 κιλά, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, αντίστοιχα. Περισσότερες λεπτομέρειες φαίνονται στην ανάρτηση με τίτλο "Μακροπρόθεσμη Διατήρηση Απώλειας Βάρους από μία Φυτική Διατροφή Πλούσια σε Θρεπτικά Συστατικά : Έρευνα".
Σήμερα, θα δούμε μία ακόμα μελέτη, η οποία αξιολόγησε τα οφέλη από μία χορτοφαγική δίαιτα 7 ημερών.
3. ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ 7 ΗΜΕΡΩΝ (VEGAN)
Ο ιατρός McDougall δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2014 μία μελέτη (6), η οποία είχε ως στόχο να τεκμηριώσει τις βελτιώσεις σε βιοδείκτες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών που μπορούν να επιτευχθούν εντός μ ό λ ι ς 7 ημερών όταν επιτρέπεται στους ασθενείς να ακολουθήσουν μια vegan δίαιτα υπό ιατρική επίβλεψη.
Βέβαια, η λέξη "δίαιτα" δεν είναι ακριβής διότι δεν υπηρχε απολύτως κανένας περιορισμός στις θερμίδες, δεδομένου ότι η κατανάλωση φαγητού ήταν μέχρι κορεσμού [ad libitum]. |
Μεθοδολογία
Αυτή η μελέτη αποτελεί μια αναδρομική ανάλυση των ασθενών που παρακολούθησαν ένα 10ήμερο πρόγραμμα νοσηλείας υπό την επίβλεψη ιατρού (το Πρόγραμμα McDougall) από το 2002 έως το 2011.
Οι ασθενείς πέρασαν 10 ημέρες σε ένα ξενοδοχείο, όπου έλαβαν διατροφικές συμβουλές και εφάρμοσαν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (≤10% των θερμίδων), η οποία ήταν βασισμένη σε ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές, και η κατανάλωση ήταν κατά βούληση (ad libitum), δηλαδή μέχρι να αισθανθούν κορεσμό.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό περιελάμβανε ιατρό, διαιτολόγο, ψυχολόγο, γυμναστή και εκπαιδευτές μαγειρικής. Οι ασθενείς είχαν επίσης την δυνατότητα για ελαφριά έως μέτρια άσκηση. Στο πρόγραμμα δεν συμπεριλήφθηκαν τεχνικές μείωσης του στρες ή διαλογισμοί.
Ιατρική εξέταση
Κατά την εισαγωγή, χρησιμοποιήθηκε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο για να ρωτηθούν οι ασθενείς εάν είχαν ιστορικό υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, υποθυρεοειδισμού, σκλήρυνση κατά πλάκας, υπερχοληστερολαιμία ή εάν είχαν περιττό βάρος. Καταγράφηκαν επίσης η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα του ασθενούς.
Οι ασθενείς εξετάστηαν από ιατρό τουλάχιστον 3 φορές κατά την διάρκεια του προγράμματος και η αρτηριακή πίεση καταγραφόταν καθημερινά.
Κατά την έναρξη, ο ιατρός έλαβε το ιστορικό των ασθενών και πραγματοποίησε φυσική εξέταση. Στην συνέχεια, συνέστησε κατάλληλες αλλαγές στα φάρμακα τους. Τα φάρμακα για την υπέρταση και τον διαβήτη μειώθηκαν ή διακόπηκαν κατά την έναρξη, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος υπότασης και υπογλυκαιμίας. Τα φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης (στατίνες) συνεχίστηκαν καθ'όλη την διάρκεια του προγράμματος για τα άτομα που έπαιρναν αυτήν την κατηγορία φαρμάκων κατά την είσοδό τους στο πρόγραμμα.
Για να διευκολυνθεί η ανάλυση, τα ακόλουθα δεδομένα καταγράφηκαν τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την 7η ημέρα: βάρος, συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, ολική-HDL-LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γλυκόζη, άζωτο ουρίας αίματος, κρεατινίνη.
Σχεδιασμός μενού για την χορτοφαγική δίαιτα
Το προσωπικό της κουζίνας του ξενοδοχείου παρασκεύαζε τα γεύματα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες.
Δεν χρησιμοποιήθηκαν συστατικά ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά ή γαλακτοκομικά) και απομονωμένα φυτικά έλαια (π.χ. από ελιά, καλαμπόκι, καρθαμέλαιο, λιναρόσπορο ή κραμβέλαιο).
Τα γεύματα βασίστηκαν σε κοινά άμυλα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων από αλεύρι ολικής, καλαμποκιού, ρυζιού, βρώμης, κριθαριού, κινόα, πατάτες, γλυκοπατάτες, όσπρια με την προσθήκη φρέσκων φρούτων και μη-αμυλούχων πράσινων, πορτοκαλί και κίτρινων λαχανικών.
Το μακροθρεπτικό προφίλ ήταν περίπου 7% λίπος, 12% πρωτεΐνη και 81% υδατάνθρακες ανά θερμίδες. Τα γεύματα σερβίρονταν σε μπουφέ, και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να γευματίζουν μέχρι να ικανοποιήσουν π λ ή ρ ω ς την όρεξη τους.
Για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα θα ήταν γευστικώς αποδεκτά από ανθρώπους που είναι συνηθισμένοι στην δυτική διατροφή, χρησιμοποιήθηκαν μικρές ποσότητες απλών σακχάρων, αλατιού και διαφόρων μπαχαρικών στην προετοιμασία των γευμάτων.
Η ζάχαρη συμπεριλαμβανόταν στις σάλτσες (π.χ. κέτσαπ και σάλτσα μπάρμπεκιου) και στα επιδόρπια με χαμηλά λιπαρά που σερβίρονταν μετά τα βραδινά γεύματα. Οι ασθενείς θα μπορούσαν επίσης να προσθέσουν ζάχαρη στα δημητριακά τους το πρωί.
(Σημείωση δική μου: καλύτερα να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με κάποιο ή κάποια από τα υγιεινά γλυκαντικά, και το αλάτι να το αντικαταστήσετε με αυτό το μείγμα από βότανα και μπαχαρικά).
Το προσωπικό της κουζίνας χρησιμοποιούσε ελάχιστο αλάτι, κυρίως με την μορφή σάλτσας σόγιας, κατά την προετοιμασία των γευμάτων.
Το βασικό πρόγραμμα γευμάτων παρείχε περίπου 1.000 mg νατρίου την ημέρα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν αλάτι κατά βούληση στα γεύματα τους. Ακόμη και εάν οι ασθενείς πρόσθεταν συνολικά μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, η διατροφή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χαμηλή σε νάτριο (περίπου 2 γραμμάρια νατρίου ημερησίως).
Αυτή η μελέτη αποτελεί μια αναδρομική ανάλυση των ασθενών που παρακολούθησαν ένα 10ήμερο πρόγραμμα νοσηλείας υπό την επίβλεψη ιατρού (το Πρόγραμμα McDougall) από το 2002 έως το 2011.
Οι ασθενείς πέρασαν 10 ημέρες σε ένα ξενοδοχείο, όπου έλαβαν διατροφικές συμβουλές και εφάρμοσαν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (≤10% των θερμίδων), η οποία ήταν βασισμένη σε ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές, και η κατανάλωση ήταν κατά βούληση (ad libitum), δηλαδή μέχρι να αισθανθούν κορεσμό.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό περιελάμβανε ιατρό, διαιτολόγο, ψυχολόγο, γυμναστή και εκπαιδευτές μαγειρικής. Οι ασθενείς είχαν επίσης την δυνατότητα για ελαφριά έως μέτρια άσκηση. Στο πρόγραμμα δεν συμπεριλήφθηκαν τεχνικές μείωσης του στρες ή διαλογισμοί.
Ιατρική εξέταση
Κατά την εισαγωγή, χρησιμοποιήθηκε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο για να ρωτηθούν οι ασθενείς εάν είχαν ιστορικό υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, υποθυρεοειδισμού, σκλήρυνση κατά πλάκας, υπερχοληστερολαιμία ή εάν είχαν περιττό βάρος. Καταγράφηκαν επίσης η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα του ασθενούς.
Οι ασθενείς εξετάστηαν από ιατρό τουλάχιστον 3 φορές κατά την διάρκεια του προγράμματος και η αρτηριακή πίεση καταγραφόταν καθημερινά.
Κατά την έναρξη, ο ιατρός έλαβε το ιστορικό των ασθενών και πραγματοποίησε φυσική εξέταση. Στην συνέχεια, συνέστησε κατάλληλες αλλαγές στα φάρμακα τους. Τα φάρμακα για την υπέρταση και τον διαβήτη μειώθηκαν ή διακόπηκαν κατά την έναρξη, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος υπότασης και υπογλυκαιμίας. Τα φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης (στατίνες) συνεχίστηκαν καθ'όλη την διάρκεια του προγράμματος για τα άτομα που έπαιρναν αυτήν την κατηγορία φαρμάκων κατά την είσοδό τους στο πρόγραμμα.
Για να διευκολυνθεί η ανάλυση, τα ακόλουθα δεδομένα καταγράφηκαν τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την 7η ημέρα: βάρος, συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, ολική-HDL-LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γλυκόζη, άζωτο ουρίας αίματος, κρεατινίνη.
Σχεδιασμός μενού για την χορτοφαγική δίαιτα
Το προσωπικό της κουζίνας του ξενοδοχείου παρασκεύαζε τα γεύματα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες.
Δεν χρησιμοποιήθηκαν συστατικά ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά ή γαλακτοκομικά) και απομονωμένα φυτικά έλαια (π.χ. από ελιά, καλαμπόκι, καρθαμέλαιο, λιναρόσπορο ή κραμβέλαιο).
Τα γεύματα βασίστηκαν σε κοινά άμυλα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων από αλεύρι ολικής, καλαμποκιού, ρυζιού, βρώμης, κριθαριού, κινόα, πατάτες, γλυκοπατάτες, όσπρια με την προσθήκη φρέσκων φρούτων και μη-αμυλούχων πράσινων, πορτοκαλί και κίτρινων λαχανικών.
Το μακροθρεπτικό προφίλ ήταν περίπου 7% λίπος, 12% πρωτεΐνη και 81% υδατάνθρακες ανά θερμίδες. Τα γεύματα σερβίρονταν σε μπουφέ, και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να γευματίζουν μέχρι να ικανοποιήσουν π λ ή ρ ω ς την όρεξη τους.
Για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα θα ήταν γευστικώς αποδεκτά από ανθρώπους που είναι συνηθισμένοι στην δυτική διατροφή, χρησιμοποιήθηκαν μικρές ποσότητες απλών σακχάρων, αλατιού και διαφόρων μπαχαρικών στην προετοιμασία των γευμάτων.
Η ζάχαρη συμπεριλαμβανόταν στις σάλτσες (π.χ. κέτσαπ και σάλτσα μπάρμπεκιου) και στα επιδόρπια με χαμηλά λιπαρά που σερβίρονταν μετά τα βραδινά γεύματα. Οι ασθενείς θα μπορούσαν επίσης να προσθέσουν ζάχαρη στα δημητριακά τους το πρωί.
(Σημείωση δική μου: καλύτερα να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με κάποιο ή κάποια από τα υγιεινά γλυκαντικά, και το αλάτι να το αντικαταστήσετε με αυτό το μείγμα από βότανα και μπαχαρικά).
Το προσωπικό της κουζίνας χρησιμοποιούσε ελάχιστο αλάτι, κυρίως με την μορφή σάλτσας σόγιας, κατά την προετοιμασία των γευμάτων.
Το βασικό πρόγραμμα γευμάτων παρείχε περίπου 1.000 mg νατρίου την ημέρα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν αλάτι κατά βούληση στα γεύματα τους. Ακόμη και εάν οι ασθενείς πρόσθεταν συνολικά μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, η διατροφή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χαμηλή σε νάτριο (περίπου 2 γραμμάρια νατρίου ημερησίως).
Αποτελέσματα
Tα ευρήματα από 1.615 άτομα (διάμεση ηλικία 58 έτη) έδειξαν ότι :
- Η διάμεση απώλεια βάρους ήταν 1,4 κιλά.
- Η διάμεση μείωση της ολικής χοληστερόλης ήταν 22 mg/dL.
- Παρόλο που τα περισσότερα αντι-υπερτασικά και αντι-υπεργλυκαιμικά φάρμακα μειώθηκαν ή διακόπηκαν κατά την έναρξη, η διάμεση μ ε ί ω σ η της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 8 mm Hg, και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 4 mm Hg, ενώ για την γλυκόζη αίματος η μείωση ήταν 3 mg/dL.
Επίσης, οι ασθενείς με τις υψηλότερες τιμές σε αυτούς τους δείκτες π ρ ι ν από την έναρξη του προγράμματος, εμφάνισαν και τις μεγαλύτερες βελτιώσεις κατά την 7η ημέρα.
Για παράδειγμα, η διάμεση μεταβολή της ολικής χοληστερόλης ήταν -39 mg/dL για ασθενείς με αρχική τιμή ≥240 mg/dL. Παρόμοια ευρήματα και για την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, όπου μειώθηκε κατά 18 mm Hg και 11 mm Hg, αντίστοιχα, σε ασθενείς που είχαν αυξημένες τιμές πριν την έναρξη του προγράμματος.
Ακόμη και ασθενείς των οποίων οι βιοδείκτες ήταν φυσιολογικοί κατά την έναρξη, στο τέλος της περιόδου των 7 ημερών εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε σχεδόν όλους τους δείκτες.
Από τους ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή κατά την είσοδό τους στο πρόγραμμα, το 86,5% των ασθενών που λάμβαναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το 90,7% των ασθενών που λάμβαναν φάρμακα για τον διαβήτη, είτε μ ε ί ω σ α ν την δοσολογία τους είτε δ ι έ κ ο ψ α ν εντελώς την φαρμακευτική αγωγή.
(Δική μου παρατήρηση: ένας περιορισμός της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι, εκτός από την διατροφή, χρησιμοποιήθηκε και μέτρια σωματική άσκηση. Ωστόσο, τα προαναφερόμενα ευρήματα σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί εάν είχε παραληφθεί το διατροφικό σκέλος.
Η σωματική άσκηση είναι σημαντική αλλά - από μόνη της - δεν μπορεί να επιτύχει την προαναφερόμενη βέλτιωση, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα).
Συζήτηση:
Αυτή η μελέτη τεκμηριώνει ότι μια χορτοφαγική δίαιτα (βίγκαν) χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (≤10% των θερμίδων), πλούσια σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (~80% των θερμίδων), επιτρέπει σε υπέρβαρους ανθρώπους να χάσουν βάρος ακόμα κι αν τρώνε αρκετό φαγητό για να αισθάνονται απόλυτα χορτασμένοι (ad libitum).
Μετά από 7 ημέρες, η διάμεσος απώλεια βάρους ήταν 1,4 κιλά και υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, στα λιπίδια του αίματος και στο σάκχαρο.
Οι βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και στο σάκχαρο είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες εάν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διέκοψαν την αντιυπερτασική και αντιυπεργλυκαιμική αγωγή τους που λάμβαναν κατά την έναρξη.
Αυτό το είδος δραστικής, πρώιμης επιτυχίας μπορεί να είναι σημαντικό για να διατηρήσουν οι ασθενείς το κίνητρο τους και να συνεχίζουν να την εφαρμόζουν. Αυτά τα γρήγορα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να παρακινήσουν τους ιατρούς να συνταγογραφήσουν χορτοφαγική δίαιτα, πριν καταφύγουν στα φάρμακα για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους.
Η παρούσα μελέτη παρέχει επίσης ένα πρακτικό μοντέλο για την προαγωγή της υγείας εντός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης: ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 7 ημερών. Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτής της προσέγγισης για την διαχείριση ασθενειών, σε σύγκριση με τις τρέχουσες προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή και σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, χρήζουν περαιτέρω μελέτης.
Πιστεύουμε ότι αυτή η απλή δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ασθενών και τελικά να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Η δίαιτα που χρησιμοποιείται σε αυτήν την μελέτη διαφέρει σημαντικά από ορισμένες συμβατικές προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους. Σε αντίθεση με πολλά δημοφιλή σχήματα απώλειας βάρους, η δίαιτα που χρησιμοποιήθηκε δεν χρησιμοποιεί μέτρηση θερμίδων ή άλλες στρατηγικές ελέγχου μερίδων για την απώλεια βάρους.
Συμπεράσματα:
Μια χορτοφαγική δίαιτα 7 ημερών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με βάση το άμυλο, που καταναλώνεται χωρίς περιορισμό στις θερμίδες (κατανάλωση κατά βούληση), έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές θετικές αλλαγές στους βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων για καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές παθήσεις.
- Η διάμεση απώλεια βάρους ήταν 1,4 κιλά.
- Η διάμεση μείωση της ολικής χοληστερόλης ήταν 22 mg/dL.
- Παρόλο που τα περισσότερα αντι-υπερτασικά και αντι-υπεργλυκαιμικά φάρμακα μειώθηκαν ή διακόπηκαν κατά την έναρξη, η διάμεση μ ε ί ω σ η της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 8 mm Hg, και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 4 mm Hg, ενώ για την γλυκόζη αίματος η μείωση ήταν 3 mg/dL.
Επίσης, οι ασθενείς με τις υψηλότερες τιμές σε αυτούς τους δείκτες π ρ ι ν από την έναρξη του προγράμματος, εμφάνισαν και τις μεγαλύτερες βελτιώσεις κατά την 7η ημέρα.
Για παράδειγμα, η διάμεση μεταβολή της ολικής χοληστερόλης ήταν -39 mg/dL για ασθενείς με αρχική τιμή ≥240 mg/dL. Παρόμοια ευρήματα και για την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, όπου μειώθηκε κατά 18 mm Hg και 11 mm Hg, αντίστοιχα, σε ασθενείς που είχαν αυξημένες τιμές πριν την έναρξη του προγράμματος.
Ακόμη και ασθενείς των οποίων οι βιοδείκτες ήταν φυσιολογικοί κατά την έναρξη, στο τέλος της περιόδου των 7 ημερών εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε σχεδόν όλους τους δείκτες.
Από τους ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή κατά την είσοδό τους στο πρόγραμμα, το 86,5% των ασθενών που λάμβαναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το 90,7% των ασθενών που λάμβαναν φάρμακα για τον διαβήτη, είτε μ ε ί ω σ α ν την δοσολογία τους είτε δ ι έ κ ο ψ α ν εντελώς την φαρμακευτική αγωγή.
(Δική μου παρατήρηση: ένας περιορισμός της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι, εκτός από την διατροφή, χρησιμοποιήθηκε και μέτρια σωματική άσκηση. Ωστόσο, τα προαναφερόμενα ευρήματα σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί εάν είχε παραληφθεί το διατροφικό σκέλος.
Η σωματική άσκηση είναι σημαντική αλλά - από μόνη της - δεν μπορεί να επιτύχει την προαναφερόμενη βέλτιωση, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα).
Συζήτηση:
Αυτή η μελέτη τεκμηριώνει ότι μια χορτοφαγική δίαιτα (βίγκαν) χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (≤10% των θερμίδων), πλούσια σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (~80% των θερμίδων), επιτρέπει σε υπέρβαρους ανθρώπους να χάσουν βάρος ακόμα κι αν τρώνε αρκετό φαγητό για να αισθάνονται απόλυτα χορτασμένοι (ad libitum).
Μετά από 7 ημέρες, η διάμεσος απώλεια βάρους ήταν 1,4 κιλά και υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, στα λιπίδια του αίματος και στο σάκχαρο.
Οι βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και στο σάκχαρο είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες εάν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διέκοψαν την αντιυπερτασική και αντιυπεργλυκαιμική αγωγή τους που λάμβαναν κατά την έναρξη.
Αυτό το είδος δραστικής, πρώιμης επιτυχίας μπορεί να είναι σημαντικό για να διατηρήσουν οι ασθενείς το κίνητρο τους και να συνεχίζουν να την εφαρμόζουν. Αυτά τα γρήγορα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να παρακινήσουν τους ιατρούς να συνταγογραφήσουν χορτοφαγική δίαιτα, πριν καταφύγουν στα φάρμακα για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους.
Η παρούσα μελέτη παρέχει επίσης ένα πρακτικό μοντέλο για την προαγωγή της υγείας εντός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης: ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 7 ημερών. Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτής της προσέγγισης για την διαχείριση ασθενειών, σε σύγκριση με τις τρέχουσες προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή και σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, χρήζουν περαιτέρω μελέτης.
Πιστεύουμε ότι αυτή η απλή δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ασθενών και τελικά να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Η δίαιτα που χρησιμοποιείται σε αυτήν την μελέτη διαφέρει σημαντικά από ορισμένες συμβατικές προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους. Σε αντίθεση με πολλά δημοφιλή σχήματα απώλειας βάρους, η δίαιτα που χρησιμοποιήθηκε δεν χρησιμοποιεί μέτρηση θερμίδων ή άλλες στρατηγικές ελέγχου μερίδων για την απώλεια βάρους.
Συμπεράσματα:
Μια χορτοφαγική δίαιτα 7 ημερών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με βάση το άμυλο, που καταναλώνεται χωρίς περιορισμό στις θερμίδες (κατανάλωση κατά βούληση), έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές θετικές αλλαγές στους βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων για καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές παθήσεις.
Για να ξεκινήσετε μία εξατομικευμένη χορτοφαγική δίαιτα 7 ημερών, δείτε την ενότητα με τις συνεδρίες.
Παραπομπές (6)
1. Obesity, world health organisation
https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1
2. Dai H, Alsalhe TA, Chalghaf N, Riccò M, Bragazzi NL, Wu J. The global burden of disease attributable to high body mass index in 195 countries and territories, 1990-2017: An analysis of the Global Burden of Disease Study. PLoS Med. 2020 Jul 28;17(7):e1003198. doi: 10.1371/journal.pmed.1003198. PMID: 32722671; PMCID: PMC7386577.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7386577/
3. Overweight and obesity - BMI statistics, 7 February 2024, Eurostat
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics#Obesity_in_the_EU:_gender_differences
4. American Heart Association, Managing Weight to Control High Blood Pressure, Jun 5, 2023
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/managing-weight-to-control-high-blood-pressure
5. American Diabetes Association, Extra Weight, Extra Risk
https://diabetes.org/health-wellness/weight-management/extra-weight-extra-risk
6. McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014 Oct 14;13:99. doi: 10.1186/1475-2891-13-99. Erratum in: Nutr J. 2017 Feb 10;16(1):12. PMID: 25311617; PMCID: PMC4209065.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25311617/
1. Obesity, world health organisation
https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1
2. Dai H, Alsalhe TA, Chalghaf N, Riccò M, Bragazzi NL, Wu J. The global burden of disease attributable to high body mass index in 195 countries and territories, 1990-2017: An analysis of the Global Burden of Disease Study. PLoS Med. 2020 Jul 28;17(7):e1003198. doi: 10.1371/journal.pmed.1003198. PMID: 32722671; PMCID: PMC7386577.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7386577/
3. Overweight and obesity - BMI statistics, 7 February 2024, Eurostat
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics#Obesity_in_the_EU:_gender_differences
4. American Heart Association, Managing Weight to Control High Blood Pressure, Jun 5, 2023
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/managing-weight-to-control-high-blood-pressure
5. American Diabetes Association, Extra Weight, Extra Risk
https://diabetes.org/health-wellness/weight-management/extra-weight-extra-risk
6. McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014 Oct 14;13:99. doi: 10.1186/1475-2891-13-99. Erratum in: Nutr J. 2017 Feb 10;16(1):12. PMID: 25311617; PMCID: PMC4209065.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25311617/